Božićno primanje za ravnatelje odgojno-obrazovnih ustanova

Božićno primanje za ravnatelje osnovnih i srednjih škola te predškolskih ustanova kod splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita mons. Marina Barišića održano je 12. prosinca 2019. godine u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.

Susretu su nazočili predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, pročelnik za društvene djelatnosti Splitsko-dalmatinske županije gospodin Tomislav Đonlić, dogradonačelnica grada Splita Jelena Hrgović Tomaš, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti grada Splita gospodin Mate Omazić, voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu, šport, informiranje i tehničku kulturu Ureda državne uprave gospođa Nansi Ivanišević, voditelj službe inspekcijskih poslova u Splitu gospodin Jurica Botić, predstojnik splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vlado Matas, viša savjetnica za vjeronauk prof. Sabina Marunčić te oko stotinu ravnateljica i ravnatelja.

U ime organizatora nazočnima se najprije obratio predstojnik Katehetskog ureda don Josip Periš naglasivši kako je osnova životne mudrosti u trajnom nasljedovanju vlastitog životnog cilja. „Katolički vjeronauk u školi svakako je jedno od važnijih mjesta koji pomaže učenicima spoznati i put i cilj kako ne bi jednog dana u trci života, pritiješnjeni brigama i izazovima svake vrste, utopili smisao u moru ponuda i izgubili Put na raskrižjima života. To je specifičan školski predmet koji ‘pridonosi općim ciljevima demokratske i humane škole, pogotovo što cjelovit odgoj ljudske osobe promatra u svjetlu kršćanske antropologije i čovjeka koji je Božja slika, savršeno ostvarena u Isusu Kristu’, ističe se u Kurikulumu Katoličkog vjeronauka. Upravo ova kršćanska antropologija nalazi svoje utemeljenje i svoj smisao u otajstvu Božića kojega svi zajedno željno iščekujemo“.

Obraćajući se ravnateljima, Periš je istaknuo njihovu dragocjenu ulogu u odgojno-obrazovnom procesu, dodavši kako zbog toga podržava nastojanja koja teže ispravnom vrednovanju statusa hrvatskog učitelja. Napomenuo je kako se pri tome nikada ne smije zaboraviti na sve ono što je u najboljem interesu djeteta, ustvrdivši kako se u suvremenoj „Školi za život“ naglasak stavlja na učenika i na načine učenja koje djeca prirodno nose u sebi. Poželio je ravnateljima da im nove promjene koje se unose u odgojno-obrazovni rad pomognu u ponovnom otkrivanju uzvišenosti njihova poziva. Spominjući brojne projekte, među kojima posebno Vjeronaučnu olimpijadu i likovno-literarne natječaje, koji su plod uspješne suradnje ravnatelja i Katehetskog ureda, izrazio je nadu kako će se nadvladati prepreke na koje nailazi vjerski odgoj u predškolskim ustanovama.

U ime grada Splita nazočnima se obratila dogradonačelnica Jelena Hrgović. Govoreći o važnosti koju učitelji i ravnatelji imaju u oblikovanju učeničkog identiteta, pozvala je sve prisutne da po uzoru na sv. Ivana Pavla II. budu hrabri u svojim profesionalnim nastojanjima.

U ime Splitsko-dalmatinske županije prof. Tomislav Đonlić poželio je ravnateljima da im božićno svjetlo osvjetljava rad tijekom cijele godine kako bi se „jednostavnije nosili sa svim suvremenim izazovima u svom radu“.

Prigodne riječi uputio je i predstojnik splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vlado Matas kazavši kako se nada da će u svakodnevnoj suradnji s Agencijom i dalje stvarati „vijenac međusobne ljubavi i zajedništva“.

U ime ravnatelja riječi pozdrava uputio je prof. Đuro Baloević, ravnatelj Osnovne škole Vjekoslava Paraća u Solinu, rekavši kako je „Božić škola ljudskosti i čovječnosti“. Izrazio je radost zbog završenog štrajka prosvjetnih djelatnika, rekavši: „Nama kao odgovornim osobama predstoji ponovno značajna obveza uspostave međusobnog povjerenja, razumijevanja i topline u odnosima između svih dionika našeg obrazovnog sustava, kako bi se protekle nezahvalne situacije što prije i na kvalitetan način prevladale“. Govoreći o djetetu kao središtu odgojno-obrazovnog procesa pojasnio je kako je „uporaba tehnologije u obrazovnoj reformi izrazito korisna, ali i kako nikada ne smije zamijeniti knjigu i duhovnu dimenziju odgoja i obrazovanja.“

Na kraju se ravnateljima obratio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Zaželjevši dobrodošlicu nazočnima kazao je: „Nema povijesnog događaja ni vjerskog blagdana koji bi u tolikoj mjeri smirivao i veselio ljudski duh kao Božić, Isusov rođendan. Božićni događaj s anđeoskom pjesmom o miru osobito je aktualan u današnjem svijetu koji je obilježen nesigurnostima i nemirima. Pravi smisao mira može dokučiti samo onaj tko najprije daje ‘slavu Bogu na visini’“, dodavši kako i danas, kao i prije 2000 godina, Isus traži dom i ljude dobre volje koji će primiti Njega i Njegov nebeski mir. „Upravo o nama ovisi kako će naša okolina i svijet oko nas osjetiti i doživjeti Boga koji dolazi ususret čovjeku u liku betlehemskog djeteta te koliko će budućnost i povijest svijeta biti opečaćene Kristovom dobrotom i ljubavlju“, konstatirao je mons. Barišić.

Osvrćući se na značenje obitelji koja je posebno važna u kršćanskom svjedočenju, ustvrdio je kako je „obiteljska povezanost duboko usađena u svako ljudsko biće pa i onda kad je obiteljski život ispunjen poteškoćama“. „U istinitost navedenog mogli smo se uvjeriti listajući učeničke radove sabrane u ovogodišnjem zborniku literarnih i likovnih radova ‘Na koljenima djeda i bake’. Iz iskrenog dječjeg srca progovorila je mašta i nesputanost koje prepoznaju i doživljavaju ljubav djeda i bake. Odrastanje uz njih blagoslovljeno je zajedništvom, čudesnim spojem mudrosti, spontanosti i ljepote suživota jedne generacije koja započinje životni put i one druge koja ide svom zemaljskom svršetku“, nastavio je nadbiskup. Pojasnio je i kako je obitelj prva, ali ne i jedina odgojna zajednica, naglasivši kako ključnu ulogu u odgoju ima i škola. „Poštovane ravnateljice i ravnatelji, zajedno s vašim odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima, vi ste produžena ruka naših obitelji. Vaša časna uloga odgojno-obrazovnih djelatnika obvezuje vas da se snažno zauzimate za kršćanske vrijednosti i načela koja dijele vaši učenici i njihovi roditelji“, ustvrdio je nadbiskup, zaželjevši svima sretan Božić te Kristovim mirom ispunjenu novu godinu.

Pravi božićni ugođaj priredili su svojim pjevanjem učenici Osnovne škole Lučac iz Splita, pod vodstvom svoje nastavnice Lidije Čuić Živković, a program je moderirala Danira Matijaca. Nadbiskup je svim ravnateljicama i ravnateljima darovao po primjerak zbornika dječjih radova „Na koljenima djeda i bake“ te se zadržao s nazočnima u prijateljskom druženju uz prigodni domjenak koji su pripremili i posluživali učenici Turističko-ugostiteljske škole u Splitu. (SB)

Odgovori