Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada

Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola održani su 2. ožujka 2020. godine u Osnovnoj školi Ivana Lovrića u Sinju. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi. Vinkovska karizma u Hrvatskoj“. Nakon dvije prethodne razine, školskog i međuškolskog natjecanja, na nadbiskupijskoj razini sudjelovalo je 20 osnovnoškolskih i 10 srednjoškolskih ekipa s područja Splitsko-makarske nadbiskupije. Budući da se radi o istoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, na natjecanju je sudjelovalo i pet osnovnoškolskih i jedna srednjoškolska ekipa iz Hvarske biskupije.

Na početku natjecanja škola domaćin upriličila je prigodni kulturno-umjetnički program koji je započeo pjevanjem državne himne u izvedbi školskog zbora pod ravnanjem prof. Marije Župić, a potom su učenici predvodili prigodnu molitvu. U svečanom programu nastupili su također KUD Brnaze, KUD Sinj te Klapa Sinj, a prigodni igrokaz prema narodnoj priči „Čovik i žena“ izveli su učenici nižih razreda škole domaćina.

Natjecateljima, njihovim mentorima i svim gostima riječ dobrodošlice uputio je ravnatelj Osnovne škole Ivana Lovrića prof. Vranko Perković, izrazivši čast i zadovoljstvo što se vjeronaučna olimpijada održava u njegovoj školi. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog događaja, značajnim ne samo za školu nego i za grad Sinj.

Pozdravljajući sve nazočne, gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo  izrazio je zadovoljstvo što se vjeronaučna olimpijada održava u „viteškom gradu Sinju”, pozivajući učenike da se stave pod zaštitu Gospe Pobjednice. Čestitao je svima koji su se plasirali na nadbiskupijsko natjecanje te izrazio nadu da će ih znanje o sv. Vinku i Družbi sestara milosrdnica potaknuti na djela milosrđa prema bližnjemu kako bi u ovom svijetu ostvarili Božju ljubav. Riječi dobrodošlice u ime grada Sinja uputila je gradonačelnica Kristina Križanac, naglasivši kako na temeljima tradicije i vjere koju mentori prenose učenicima trebamo graditi budućnost našeg društva i domovine.

Prigodni govor održao je i predstojnik splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje gosp. Vlade Matas, pohvalivši vrijeme i trud koji su mentori i njihovi učenici uložili da bi došli do ove razine natjecanja. Referirajući se na vrijeme korizme kada se svi ljudi nečega odriču, pozvao je učenike da se nikada ne odreknu svojih snova te da ih svakodnevno ostvaruju u svom životu. U ime Splitsko-dalmatinske županije nazočnima se obratio gosp. Tomislav Đonlić, primijetivši kako su svi natjecatelji nasmiješeni i puni optimizma, izrazivši radost zbog želje učenika za upoznavanjem vlastitog vjerskog i kulturnog identiteta. Vidjevši ih takve, nema straha za budućnost naše domovine.

Andrijana Mirčeta, provincijalka sestara milosrdnica u Splitu, pozdravila je sve nazočne i izrazila zadovoljstvo što je tema ovogodišnje vjeronaučne olimpijade njihov utemeljitelj sv. Vinko Paulski. Kratko je predstavila njegov život i djelovanje sestara milosrdnica u Hrvatskoj, o čemu su učenici puno toga naučili pripremajući se za ovo natjecanje, sa željom da u primjeru sv. Vinka nađu nadahnuće i poticaj za djelotvorno življenje vjere u svom životu.

Predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš pozdravio je sve nazočne uime splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića koji zbog unaprijed preuzetih obveza nije mogao prisustvovati ovogodišnjoj vjeronaučnoj olimpijadi. Zatim je predstavio sve ekipe, upoznavši natjecatelje s pravilima i tijekom natjecanja.

Natjecanje se sastojalo od tri dijela: pisanog testa, tombole i kviza „Tko želi biti Isusov milijunak?“. Prvom krugu natjecanja, pisanom ispitu znanja, učenici su pristupili pojedinačno, a kao ekipa mogli su osvojiti maksimalno 60 bodova. Po završetku testa oko 150 sudionika okrijepilo se hranom i pićem te su pod vodstvom učitelja škole domaćina posjetili Muzej Sinjske alke i Svetište Gospe Sinjske. Za to vrijeme, članovi Povjerenstava i mentori ispravljali su njihove testove.

Sve ekipe pristupile su drugom ekipnom dijelu natjecanja, popularnoj tomboli, u kojoj su mogle osvojiti deset bodova koji su se pribrajali već osvojenim bodovima s pisanog testa. Tako se dobilo po pet najboljih ekipa iz osnovne i srednje škole. One su pristupile završnom krugu natjecanja, kvizu „Tko želi biti Isusov milijunak?“ u kojem su predstavnici svih pet ekipa istovremeno pisali odgovore na zadana pitanja kojima su mogli osvojiti ukupno deset bodova. Na sve tri razine učenici su pokazali visoku razinu pripremljenosti i usvojenog znanja tako da je natjecanje bilo neizvjesno do samoga kraja. Učenici koji su u pisanom testu pojedinačno osvojili 52 ili više bodova nagrađeni su prigodnim darovima.

U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojili su učenici Osnovne škole „Tin Ujević“ iz Krivodola pod vodstvom mentorice Slave Ćelić s osvojenih 74,75 bodova. Drugo i treće mjesto s osvojena 73 boda podijelili su učenici Osnovne škole „Skalice“ iz Splita pod vodstvom mentorice s. Lidije Čotić te učenici Osnovne škole „Zmijavci“ iz Zmijavaca s mentoricom Andrijanom Bagarić.

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojili su učenici III. gimnazije iz Splita pod vodstvom mentorice Ane Gelo s osvojenih 73,75 bodova. Drugo mjesto osvojili su učenici Gimnazije dr. Mate Ujevića iz Imotskoga s mentorom Josipom Domazetom (71,50 bodova), a treće mjesto učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ pod vodstvom mentorice Ikice s. Stele Mijić (70,75 bodova).

Predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš čestitao je pobjednicima i zahvalio vjeroučenicima, njihovim mentorima i članovima Povjerenstva. Posebno je zahvalio školi domaćinu, ravnatelju Vranku Perkoviću i svim djelatnicima škole na izvrsnom programu, odličnoj organizaciji i gostoprimstvu svih sudionika vjeronaučne olimpijade. Svim ekipama podijelio je priznanja o sudjelovanju na natjecanju, a prvih pet ekipa osnovne i srednje škole nagrađeno je vrijednim knjigama. (S.B.)

Odgovori